IJsland gletsjer tour & ice cave

Heel last-minute besloten wij een ijsland gletsjer tour te doen met Vigfus van Glacier Travel. Adil heeft dit al eerder gedaan en heeft ons overgehaald dit toch te doen. Spijt? Ab-so-luut NIET. Ik zal je vertellen hoe wij het hebben ervaren en wat je moet weten voordat je gaat.

Net zoals alle andere travelagencies wordt je opgewacht bij de beroemde glacier lagoon, Jökulsárlón. Vigfus (de gids) wachtte ons daarop met zijn ontiegelijk grote (MONSTER) auto. Eenmaal ingestapt reden we via een speciale weg die, echt waar, alleen toegankelijk is voor auto’s zoals deze, naar een parkeer plek vlak bij de voet van de glacier.

Hier kregen wij onze gerei. Een harnas, helm, spikes en (klim)hamer. Dit krijg je allemaal mee, voor als je in een Moulin valt. Klinkt erg hé? Dat is het ook hahah. Een moulin is een gat random ergens op de glacier. Deze gaten kunnen kei diep zijn, en daar wil je echt niet in vallen. We hebben er een paar gezien mijn advies: doe precies wat je gids zegt!

ijsland gletsjer tour coupletag

Jökulsárlón

Allereerst, dit MOET je weten voor een IJsland gletsjer tour:

  • Neem snacks mee! Gewoon voor een energie boost. (zal je nodig hebben!);
  • Reken minimaal op zo’n 4 uur hiken (afhankelijk van de tour die je neemt);
  • Kleed je niet te warm. Je krijgt het snel heel warm door het constant lopen;
  • DRAAG WATERDICHTE SCHOENEN/LAARZEN!!
  • Zorg ervoor dat je voeten goed kunnen ventileren. Dus veter je schoenen niet heel strak.
  • Neem je camera mee!
  • Neem geen lange tour als je fysiek niet (gemiddeld) sterk bent. (Wij namen een tour van 6 á 7 uur)
  • NEEM EEN LEGE FLES MEE!!! (HEEL BELANGRIJK)

Onze route van de ijsland gletsjer tour was: hiken naar de voet van de glacier waar het ijs begint – hiken naar de 1e icecave – hiken naar de 2e icecave – hiken naar de glacier lagoon beach – terug hiken naar de auto. In totaal ca. 11km heen & terug: Totaal 22km

Bij de voet van de glacier doe je de spikes aan en begint het avontuur! De hike naar de eerste icecave begint. Onderweg daarheen maak je kennis met een uitzicht waar je geen eens U tegen zegt. Je bent helemaal sprakeloos. Het is een rollercoaster van emoties. Als je een beetje geluk hebt dan zie je geen enkele groep (die dezelfde tour neemt) om je heen. Op zo’n moment lijkt het werkelijk waar alsof je op een andere planeet bent.

Onderweg kom je heel veel moulins tegen, maar hier hoef je niet bang voor te zijn. De gids weet precies waar je loopt en zegt ook precies HOE je moet lopen. Je loopt allemaal achter elkaar aan als een rups. Zo’n Moulin ziet er echt angstaanjagend uit, maar toch spectaculair!

Jökulsárlón moulin

Eenmaal aangekomen bij de eerste icecave ga je met een handgemaakte “ijs trap” naar beneden. Er is geen leuning enkel een touw die je vast houdt, dus wees voorzichtig!

IJsland roadtrip - Jökulsárlón icecave trap

Jökulsárlón icecave trap

IJsland roadtrip - Jökulsárlón icecave trap

Jökulsárlón icecave trap

In de icecave krijg je een waanzinnig mooi beeld van het wit-blauwe ijs rondom je heen. De ijsgrot lijkt op een tornado die op zijn zij ligt. Het begint groot en breed en wordt alsmaar kleiner en smaller. Hoe dieper je in de cave gaat hoe meer barsten je gaat zien in de muren en plafond van de grot. De uiterste einde kan je niet betreden, omdat het daar te gevaarlijk is. Daar kan op elk moment een groot stuk ijs afbreken.

ijsland gletsjer tour icecave

Jökulsárlón icecave

Op enkele minuten lopen kwamen we aan bij de tweede ijsgrot, en dit is werkelijkwaar AMAZING!! Het is een hele grote koepel-achtige grot met een panoramische uitzicht op de glacier lagoon.

Jökulsárlón moulin drink water

Jökulsárlón moulin drink water

Vigfus bracht ons naar een plek waar veel gidsen hun bezoekers niet naar toe brengen. Hij bracht ons namelijk helemaal naar achteren – waar je bukkend door water heen moest lopen. We hadden allemaal rare gedachtes, want het was donker, smal en heel nat. Naar een minuut of 4 te hebben gelopen zagen we eindelijk licht *insert “haaa” sound effect*. We kwamen aan bij een eindpunt van een moulin! Hier druppelde water alsof het een kraan was! Dit water is zo schoon, schoner kan je niet krijgen! En hier komt de lege fles dan van pas! Je kunt je fles dan vullen met puur drinkbare gletsjer water. Rechtstreeks van de bron!

Leuk feitje: alle flessen water die je in de supermarkt koopt of al het tapwater in IJsland is allemaal afkomstig van de gletsjer. Koop dus geen flesjes water. Je betaald dan namelijk enkel en alleen voor een heel duur plastic flesje. Tapwater is gratis, en is ook rechtstreeks van de gletsjer!

ijsland gletsjer tour drinkwater

Jökulsárlón icecave pure drinkwater

IJsland roadtrip - Jökulsárlón icecave drinkwater

Jökulsárlón icecave drinkwater

We liepen terug naar de ingang van de ice cave en liepen verder naar de glacier lagoon beach. En nu komt het stukje dat letterlijk ongelofelijk was.

De glacier lagoon is een grote gedeelte waar de glacier stopt en afbreekt. Het water is honderden meters diep. Alle gidsen bleven boven op de berg, terwijl Vigfus ons ECHT tot de kust bracht. Hij gaf aan dat als er een brok los komt van de gletsjer en in het water valt, dat we dan zo snel mogelijk naar boven moeten rennen! Er kunnen dan hele hoge golven ontstaan. De hele kust komt dan onder water te liggen. Vlak voordat we naar beneden naar de kust liepen was er een stuk afgebroken. Het geluid dat daar van af komt is te vergelijken met extreme donder! Het is een spektakel om dat te zien, omdat de ijsbrokken heel random afbreken.

ijsland gletsjer tour vigfus

Glacier lagoon beach

Terwijl we ons klaar maakten om terug te hiken naar de monstertruck zagen we in de verte al een sneeuwbui aankomen. Vigfus zag dit. Dit waren letterlijk zijn woorden: “Oh there’s snow coming towards us. No problem. That will make it more exciting!” En wij: 🤨. Hahaha we dachten dat het kei zwaar zou zijn, en guess what. Dat was het ook! Maar het was tegelijkertijd ook heel verfrissend! Eenmaal terug bij de auto gaven we Vigfus alle gerei terug en was dit het einde van onze tour.

ijsland gletsjer tour Jökulsárlón glacier sneeuw storm

Jökulsárlón glacier sneeuw storm

Lees wat we 14 dagen in IJsland hebben gedaan

Mijn laatste tip voor een IJsland gletsjer tour

Voor een activiteit zoals deze: ga niet voor een groot commercieel bedrijf. Wij hebben specifiek voor Glacier Travel gekozen, omdat dit bedrijf gerund wordt door 1 persoon. Vigfus had letterlijk genoten tijdens deze trip, net zoals alle andere trips die hij geeft. Hij geniet van elk moment en nadat hij dit al honderden keren heeft gedaan maakt hij nog steeds tijdens elke tour foto’s en video’s. Ook staat hij nog steeds stil op bepaalde punten om het te waarderen. Mocht je ooit willen hiken op de glacier doe dit dan bij Glacier Travel!

Vigfus van Glacier Travel, heel erg bedankt voor deze unieke en plezierige ervaring!!

Lees alle blogposts over IJsland

Bekijk onze video van IJsland!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *